понеділок, 27 січня 2014 р.

Методична робота

24.01 2014 року на базі Шумської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 відбувся семінар вчителів математики Шумського району. Слухалось питання хмарних технологій та створення блогів. Також вчителі ділились досвідом  методики проведення інтегрованих уроків, переглянули презентацію "Типи та основні функції інтегрованих уроків у школі"

четвер, 23 січня 2014 р.

вівторок, 21 січня 2014 р.

Симетрія відносно прямої(презентація)



Симетрія відносно прямої- розробка уроку 9 клас

            «... Бути прекрасним означає бути симетричним і пропорційним».
   
                                                                                                                                             Платон

Тема. Симетрія відносно прямої.(Додаток презентація до уроку)
Мета. Розширити і поглибити знання учнів про симетрію в природі, навколо нас. Формувати уміння і навички учнів будувати фігури симетричні відносно прямої(осі симетрії).

середа, 15 січня 2014 р.

Системи рівнянь другого степеня (розробка уроку) 9 клас

Тема.  Розв’язування систем рівнянь другого степеня  з двома змінними.
Мета. 
            q  формувати вміння й навички розв'язання систем рівнянь із двома змінними
        ІІ-го степеня графічним способом із використанням інформаційних технологій;
q         розвивати навички роботи з  комп'ютером;
q     розвивати прийоми розумової  діяльності (узагальнення, аналіз, синтез, порівняння);
q     розвивати вміння  використовувати новітні інформаційні технології для отримання знань;
q     виховувати здатність логічно та  аналітично мислити, увагу й акуратність під час виконання графічних робіт. 
Тип уроку: Закріплення і систематизація знань.
Обладнання: ППЗ, презентація, конспект

понеділок, 13 січня 2014 р.

Про історію виникнення від'ємних чисел 6 клас


     Використайте матеріал на своїх уроках математики у 6 класі
Від’ємні числа виникли  в Китаї в І ст. до н.е.. в зв’язку з потребою розв’язувати рівняння. В ті  давні часи знаків
" +" і "- "не було, тому ці числа зображали червоним і чорним кольором.("чен"або "фу")

Наша гордість

         Унашій школі є багато математичнообдарованих учнів. Вони є активними учасниками всіх конкурсів, змагань та олімпіад. Сьогодні хотіла б розказати коротко про їх успіхи цьогорічні.

                                           2013/2014 н.р

 Українець Дмитро 6-Б клас
І місце в шкільній математичній олімпіаді
І місце в ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики


Чорнобай Софія  6-А клас
ІІ місце в шкільній математичній олімпіаді
Активна учасниця та призерка Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру»


 Капіца Богдана 9-А клас
І місце в шкільній математичній олімпіаді
ІІІ місце в ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики


четвер, 9 січня 2014 р.

Архімед

Народився   Архімед   близько 287 року до н. е. в Сіракузах на острові Сицілія. Здобувши освіту у свого батька - астронома і математика Фідія, Архімед переїхав до Александрії удосконалювати свої знання з математики й астрономії.

понеділок, 6 січня 2014 р.

Евклідова геометрія

Евклід
Історія не зберегла для нас досто­вірних відомостей про життя цього видатного вченого. Вважають, що Евклід народився в Афінах близько 325 р. до н. є. і на запрошення царя Птолемея  І  на  початку III  ст. до н. е. прибув до Александрії.

субота, 4 січня 2014 р.

Інтегрований урок математика -інформатика в 9 класі

Тема: Квадратична функція
Мета: Закріпити вміння будувати графіки квадратичної функції і за графіком визначати її основні властивості ,  використовуючи властивості квадратичної функції розв'язувати завдання  підвищувати рівень навчальної мотивації з використанням комп'ютерних технологій , розвивати логічне мислення.

пʼятниця, 3 січня 2014 р.

Піфагор Самоський



Піфагор Самоський ( близько 580-500 рр. до н.е.)
     Після Фалеса Мілетського визначну роль у розвитку математики відіграв видатний представник ел­лінської культури — філософ і мате­матик Піфагор.

Фалес Мілетський

Фалес Мілетський
         Фалеса за давньою традицією відносять до так званих «семи мудреців» світу: він був одним з найвидатніших математиків свого часу.

четвер, 2 січня 2014 р.

Інтеграція на уроках математики

Інтеграція уроків
Інтегровані уроки з математики поєднують у собі знання та навики з інших шкільних навчальних предметів. Таким чином, важливим принципом навчання математики є міжпредметність.

Такий метод навчання не тільки розвиває логічне мислення, що є дуже важливим моментом у розв’язанні математичних задач, а й дозволяє пригадати, та закріпити матеріал з інших шкільних уроків.
На інтегрованих уроках з математики виконується ряд важливих функцій:

• Організаційна. Координація вчителів у роботі з різних предметів, їх співпраця,
вироблення та встановлення єдиних педагогічних вимог, щодо трактування
загальнонаукових понять.

• Освітня. Врахування розвитку сучасних загальнонаукових понять та ідей,
формування в учнів на цій основі системи знань.

• Розвивальна. Розвиток гнучкості мислення, самостійності та системності розуму,
пізнавальних інтересів учнів.

• Виховна. Сприяє формуванню політехнічних знань, умінь та навиків учнів.

Інтегровані уроки геометрії з кресленням

В шкільному курсі вивчення математики ці два предмети передбачають вивчення стереометричних форм предметів та просторового уявлення в матеріальному світі.
Як на геометрії, так і на кресленні учні вчаться виконувати побудову різних фігур та тіл.

Але уроки геометрії супроводжууться ще й теоретичним матеріалом, а креслення - це відпрацювання навичок побудови. А тому вчителям креслення потрібно спиратися на своєму уроці на теоретичні знання учнів, а вчителям математики враховувати занання, котрі допомагають правильно креслити фігури.

З метою ефективного використання часу на уроках геометрії, необхідно раціонально використовувати креслярські інструменти. При побудові перпендикулярних прямих використовувати косинець і лінійку, а не циркуль і лінійку і т.д.

Інтегровані уроки математики з природничими предметами

Ці предмети дають учням відомості про матеріальну цілісність світу, про живу та неживу природу, про роль людини у використанні природних ресурсів. Головним завданням цих предметів є формування в учнів політехнічних знань, та їх гармонійний і всебічний розвиток, як особистостей. " Хімія - це права рука фізики, а математики - це її очі"

З уроків математики учні одержують систему знань і вмінь, котрі використовують у повсякденному житті. Послідовне розташування тем з курсу алгебри, забезпечує в деякій мірі підготовку до вивчення фізики. Вивчення теми "Пропорція" у 6 класі дає можливість легше пояснити "Масштаб" на уроках географії. Формування умінь та практичних навичок розв'язування нерівностей та рівнянь забезпечує підготовку унів до вивчення алгоритмів на уроках інформатики.

Отож, правильно використовуючи міжпредметність на уроках математики, учні набагато глибше засвоюють матеріал не тільки на даному уроці, але й практично закріплюють знання, одержані на інших шкільних заняттях.

Шкільні уроки математики

   Шкільна математика
Шкільна математика, на перший погляд, дуже сухий і нецікавий предмет. Але насправді, як сказав німецький математик Карл Фрідріх Гаусс: « Математика – цариця наук». Це звучить гордо! Математика дає початок всьому.
Коли народжується дитина, то перше, що пишуть на бірочці часла, яка маса і який зріст. В основі всіх наук лежить математичне числення:
Шкільна математика на сучасному етапі розвитку суспільства дуже модернізувалась. У багатьох школах вже є інтерактивні дошки. Мій кабінет також обладнаний сучасною інтерактивною дошкою «Panaboard», мультимедійним проектором та персональним комп’ютером. Учням у школі не цікаві сухі уроки математики, де тільки сам вчитель, крейда і дошка.
Учням зараз потрібні якісні знання шкільного курсу математики, адже щороку багато учнів здає ЗНО з математики. Тому рівень викладання шкільної математики має бути таким, щоб учням було на уроці цікаво і щоб вони отримали максимум знань. Адже активізувати діяльність учнів на уроці можна тільки інтерактивними вправами та нестандартним викладенням матеріалу з використанням педагогічних програмних засобів ( ППЗ).
На моєму сайті ви зможете почерпнути багато цікавого з вивчення шкільної математики.
Шкільна математика- це ключ і двері до всіх наук.

Без математичного числення ми не обійдемось у повсякденному житті. Ми намагаємося порахувати – скільки шкільних сходинок нам слід пройти, скільки журавлів летить у небі, розраховуємо відстань, щоб не потрапити під машину, скільки солі покласти в борщ, щоб він не був пересолений...
Політ в космос не відбувся б без математичних розрахунків, побудова літаків, кораблів- цьому всьому початок дає МАТЕМАТИКА.
Із стародавньої історії нам відомо„Число – це закон і зв'язок світу, сила, яка царює над богами і смертними. Число є сутність всіх речей".
Хімія – права рука фізики, математика – її очі. А за словами відомого Галілео Галілея: « Математика – це ключ і двері до всіх наук».

Проектна робота на уроках математики

                                                       Математичний гурток